Ако сте от онази част от мъжкото съсловие, която обича да си задава различни житейски въпроси, вероятно през главата Ви е преминала и темата за бръсненето. Ежедневният житейски ритуал. При това предимно мъжки. И в този ред на мисли, вероятно сте се замислили дали не можете да си приготвите домашен одеколон например. Или пък домашен афтършейв. По този начин ще знаете точно какво съдържат те и ще сте сигурни, че в състава им не попадат неясни химии. А какво по-хубаво от това? Особено ако сте с чувствителна кожа.
Ще разгледаме приготвянето на домашен одеколон в друга тема.

Ще ви покажем 2 начина как да си направите афтършейв в домашни условия.

Защото това не е никак трудно. И ще спестите средства. Можете да си приготвите домашен афтършейв като смесите в купа 1 ч. ч. кокосово масло, 10 капки етерично масло от хвойна, 10 капки етерично масло от евкалипт и 10 капки етерично масло от чаено дърво. Разбъркайте добре всички съставки до получаването на хомогенна смес и добавете дестилирана вода. Трябва да получите достатъчно течна субстанция, наподобяваща истински афтършейв. По желание можете да я изсипете в шише от одеколон или в пулверизатор. За по-лесна употреба.

Друг вариант е да смесите 1 ч. л. зехтин, кората на 1 лимон и 10 капки етерично масло от жожоба. Смесете всичко в купа и добавете пак достатъчно количество дестилирана вода. Прехвърлете тази смес в буркан и я оставете да престои около 2 седмици. През този период разклащайте буркана периодично. Когато измине определеното време, прецедете течността. Ще разполагате с чудесен домашно приготвен афтършейв.

Това са 2 много лесни за изпълнение рецепти.
Ако обаче сте от онези мъже, които нямат достатъчно време или пък желание да си приготвят домашни мазила, се насочете към качествената козметика. Без значение дали имате нормална или чувствителна кожа, избирайте онези продукти, които са с натурални съставки. Идеалният афтършейв за Вас ще е този, който наистина ще успокоява кожата Ви след бръснене. Този, който не предизвиква сърбеж или каквото и да е дразнене. И за него наистина не пестете средства. Както казахме, бръсненето е ежедневен житейски ритуал и в него най-важен е комфорта на собствената Ви кожа.