В продължение на векове никой не си е задавал въпроса как да се избират качествени бръснарски ножчета. Просто защото не е имало такива. Не качествени, а изобщо бръснарски ножчета. И това така чак до появата на небезизвестния Кинг Камп Жилет, който изобретява безопасната самобръсначка със сменяеми ножчета за бръснене.
Днес почти всеки мъж използва такава самобръсначка. Дори почти всеки държи в ръката си самобръсначка, на която е изписано името Жилет. Но да оставим Жилет на мира и да се върнем на темата за бръснарските ножчета, която ни вълнува в момента.

Как можете да разберете кои бръснарски ножчета са качествени?

За съжаление- по метода на изключването. Или казано иначе: проба-грешка.
По отношение на бръснарските ножчета не винаги става въпрос за съотношението цена- качество. Дори и да си вземете най-скъпото бръснарско ножче, няма да имате гаранция, че то е най-качественото. И обратното- купувате си по-евтини ножчета за бръснене, пък те Ви изненадват със своето качество.

При положение, че трябва да търсите ножче, съобразено с модела на самобръсначката Ви, дори няма да има и какво да се чудите. Но ако сте от онези мъже, които залагат на класиката, вероятно и се бръснете по класическия метод. Онзи, който се е доказал с времето или т. нар. мокро бръснене. В този случай би Ви вълнувало не само качеството на четката за бръснене или крема за бръснене. Ще разполагате с класическа самобръсначка, към която се прибавят и класически ножчета за бръснене.

От тези, които се продават обикновено по 5 или 10 бр. в опаковка. И не непременно Жилет. Има също така Wilkinson, Bic и много други марки. Дори и по-непознати за Вас имена като Zorrik или Rubbie. Единственото нещо, което трябва да следите при тях е изрично да пише, че са неръждаеми. Това е абсолютно задължително правило по отношение на избора на качествени бръснарски ножчета. А кои ще са най-остри и най-издръжливи вече наистина ще преценявате по метода на изключването. Както казахме: проба- грешка. Можем да Ви пожелаем само успех!