Интересна е историята на един от най-плашещите Ви уреди в процеса на класическото мъжко бръснене, а именно бръснача за бръснене.
Ще се изненадате да научите, но бръсначите за бръснене са били познати на хората още от времето на пещерния живот, много преди да е съществувала четка за бръснене или козметика за бръснене.
Бръсначът за бръснене е бил не само необходимост, но и признак за мъжественост. Какъвто си остава и до днес. Защото той е само и изцяло мъжки атрибут. Особено откакто Александър Велики заповядва на войниците си задължително да се бръснат преди всяка битка.

От кога са данните за първия бръснач за бръснене?

А иначе бръсначи за бръснене е имало още около 3 000 г. пр. н. е. , още преди да е създадена стоманата. Тогава те просто са били от камък, миди или дори животински зъби.
Това, което днес можем да оприличим на относително съвременен бръснач за бръснене, е този на римляните, изработен от желязо около 100 г. пр. н. е. На тях се приписва и създаването на първия крем за бръснене.
Ново начало на бръсненето с бръснач дава Бенджамин Хънтсман, англичанин, който през 1740 г. пуска на пазара първия стоманен бръснач. И уредът бързо се превръща в основна част от сутрешните мъжки ритуали. Продължава обаче да се усеща досадата и необходимостта от ежедневното му наточване.

Кога и от кой се ражда идеята за самобръсначка?

Чак през 1895 г. на небезизвестният Кинг Камп Жилет му хрумва идеята за модерната самобръсначка, която е считана от мнозина за гениална. Но идеята на Жилет му хрумва не само с цел облекчаване на мъжката част от обществото. Девизът на неговия шеф, който притежавал фабрика за коркови тапи бил, че за да има непрекъснато клиенти, трябва продуктите, които им се предлагат да са за еднократна употреба. Именно поради тази причина Жилет измислил ножчета от стоманени листи, които след употреба да се изхвърлят и да е наложително закупуването на нови. Да не забравяме, че освен че имал гениални идеи, Жилет бил и много пресметлив.
Днес обаче се наблюдава тенденция към връщането към класическото бръснене, а самият бръснач за бръснене отново се поставя на пиедестал. Просто защото е по-добър и ако е качествен, дори не е необходимо да го наточвате често.