Всеки мъж, който се бръсне, знае че веднъж захванал се с тази процедура, отърваване няма. Независимо дали му е приятна или пък напротив- счита я за досадна. Стига да не реши да пуска брада до колене, бръсненето се превръща в ежедневен ритуал. И брада, и мустак, и бакенбарди. Именно защото не винаги това ежедневие е приятно, той започва да се пита какво би посъветвал своя син, който вече е в тийнейджърска възраст. Особено ако вече ясно личат т. нар. пубертетски мустачета. Те все още не са признак на мъжественост, а по-скоро причина за подигравки от страна на съучениците му. Какво бихте посъветвали в този случай сина си? Да се бръсне или не? Кога изобщо трябва да се повдигне темата за бръснене на мустак при тийнейджърите?

Пределно Ви е ясно, че тийнейджърската възраст започва от 13 годишна възраст и продължава до навършването на 20 години. Също така Ви е и пределно ясно, че в наши дни има дори и единайсетгодишни хлапаци (казано с умиление), които проявяват всички признаци на пубертета. Идеята е, че това е възраст, която в най-лошите случаи продължава около 7 години. Понякога повече, понякога по- малко. Строго индивидуално.

Кога трябва да се повдигне темата за бръснене на мустак при тийнейджърите?

Но във връзка с казаното по-горе има огромно значение дали става въпрос за бръснене на мустак при 13- годишен младеж или при 19- годишен пълнолетен и пълноправен мъж.
Ако смятате, че синът Ви е прекалено малък, за да се бръсне, е най-добре да му го обясните. Да споделите с него факта, че веднъж започне ли да се бръсне, това съвсем скоро ще се превърне в ежедневна процедура. Че вместо да излезе със свои приятели навън или пък да изиграе своята любима игра на компютъра, той ще трябва да отделя и време за бръснене на мустак. То не е много, но си е време. Чието отнемане все още не е наложително.

Повдигането на темата за бръснене на мустак при тийнейджърите обаче става абсолютно задължителна, ако синът Ви е станал обект на подигравки. Наболият мъх го притеснява и изнервя. А изнервянето в тази деликатна възраст по отношение на проблеми, които могат да бъдат решени, не е желателно. Тогава освен разговори са необходими и действия. Застанете с вече възмъжалото си момче пред огледалото и му покажете как правилно да се бръсне. Покажете му не само техниката на бръснене, но и козметиката, която трябва да използва. Бързо ще разберете, че в конкретния случай не става въпрос за отнемане на време. Нито Ваше, нито негово. Това просто ще е поредният момент на сближаване между баща и син. Което е безценно и не се изразява във време.