Макар отглеждането на мустаци да не е приоритет за много мъже, то постепенно отново се връща на мода и мнозина се запитват дали това е прекалено трудна задача.
Наистина, за да отгледате добре оформени мустаци, особено ако искате и да са дълги, ще Ви е необходима голяма доза търпение и постоянство. Ще е нужно време да свикнете да се храните с тях, така че да не се притеснявате всеки път да не се накапете. Освен това, подобно на косата и на брадата, ще трябва да ги измивате, разресвате и поддържате във форма. А поддържането във форма на мустаците става с помощта на вакса. Каква вакса за мустаци е подходяща за Вашите и как да разберете дали тя е качествена? Тук ще се опитаме да отговорим на тези и подобни въпроси.

За какво всъщност служи ваксата за мустаци?

Най-общо казано ваксата може да бъде разделена по състав и по сила на фиксация.
Обикновено традиционната вакса за мустаци съдържа в себе си доста химикали, включително и петролно желе, но по-качествените продукти са почти изцяло органични. Има дори и такива за вегани.
вакса за мустациЧесто срещани съставки във ваксата за мустаци са пчелният восък, палмовото масло, кокосовото масло, маслото от шеа, акациевата смола, ланолина и различни етерични масла.
Ако искате да избегнете риска от раздразнение на кожата е добре да се насочите към ваксата за мустаци, която набляга на органичните съставки. Тя е по-скъпа от обикновената, но определено по-качествена като продукт.

Освен да разгледате състава на ваксата за мустаци, трябва да изберете и каква степен на фиксация искате. Това зависи от това дали косъма на мустаците Ви е по-груб и съответно трудно се поддава на фиксация и дали самите мустаци са дълги. В този случай например е добре да заложите на ваксата с много силна фиксация, особено за оформяне на връхчетата на мустаците. При по-мек косъм и не толкова сложни за оформяне мустаци се насочете към вакса с лека до средна степен на фиксация.

Не вярвайте на всички реклами, че ваксата за мустаци подхранва, предпазва или възстановява мустаците. Нейната цел е изцяло декоративна. Важното е да можете с нейна помощ да оформите мустаците си и да не се притеснявате, че след 5 мин ще приличате на пещерен човек.
Относно ароматите, съществува голям избор. Помнете обаче че ако се налага да слагате по-голямо количество вакса за мустаци точно в областта под носа, е добре да избирате по-леки аромати или изобщо вакса без аромат. В противен случай рискувате да притъпите обонянието си.