Въпреки че на чист медицински език т. нар. врастнали косми се назовават със сложното име pseudofolliculitis barbae, това не е вид заболяване. Просто е явление, макар и нежелателно. Рядко може да доведе до сериозни последствия, но винаги е добре, ако можете да си го спестите. Дори и само под формата на досадно явление. Затова ще хвърлим малко светлина по въпроса:

– Никой мъж не е застрахован срещу появата на врастнали косми. Но е доказано, че по-засегнати са мъжете с къдрава коса и съответно брада. Както и чернокожите. Вероятно поради същата причина;

Най-често срещания виновник за врастнали косми

  • До голяма степен за врастнали косми допринася бръсненето на контра, поради което специалистите препоръчват то да се избягва. Получава се косо прерязване на косъма. Същевременно космите на мъжката брада са доста по-груби от останалата част от окосмението по тялото. Чрез бръсненето на контра косъмът придобива заострен връх и реално погледнато може да израсне накъде си поиска. Дори и под кожата. Затова бръсненето на контра в никакъв случай не трябва да става част от ежедневието Ви;
  • При положение, че вече имате врастнали косми по брадата си, е добре да им хвърляте по едно око. По-вероятно е те от само себе си да тръгнат да растат в правилната посока, но никога не се знае със сигурност. Възможно е мястото, на което има врастнал косъм да загнояса. Тогава е препоръчително собственоръчно да помогнете на нежелания косъм да види „бял свят“. С помощта на игла или пинсета. Но гледайте да не задълбочавате с човъркането по брадата си, защото можете да инфектирате засегнатият участък.
  • Ако сте от онези мъже, при които темата за врастнали косми е на дневен ред, то се насочете към специализирани продукти за бръснене. Вече има и такива. Дори и мазила, предпазващи кожата от врастнали косми. Какво чудо е козметиката!
  • И ако всичко казано дотук не Ви е помогнало, то тогава пробвайте да се бръснете с електрическа самобръсначка. Ще забравите за онова гладко бръснене, което винаги сте мечтали, но вероятно ще си решите и проблема с врастналите косми. Ако не завинаги, то поне сравнително трайно.