Дори и да умирате от скука, надали ще Ви хрумне да прочетете нещо интересно относно историята на бръсненето и възникването на първият крем за бръснене. А тя всъщност е доста вълнуваща. Ето защо ще я споделим с Вас.

За създатели на кремовете за бръснене се считат шумерите, които разбрали, че за да е безболезнено бръсненето, кожата трябва по някакъв начин да бъде омекотена. Те правили смес от животински мазнини и дървесна пепел, която донякъде наподобява това, което днес си представяме като сапуни или кремове за бръснене.
Статуите, които са оставили след себе си древните египтяни ясно показват, че и там бръсненето е било на мода. Считало се, че единствено боговете имат свещеното право да не се бръснат. И пак поради тази причина фараоните си позволявали да пуснат по-дълга брада и коса само по време на церемониалните процедури. През останалото време брадата им била толкова гладко обръсната, че наистина наподобявала бебешко дупе.
От времето на Римската империя до епохата на Ренесанса начинът, по който се приготвяли кремовете и сапуните за бръснене, не се променил особено. За сметка на това мъжката мода в Европа относно дилемата „с брада или без брада“ се променяла на всяко десетилетие.

кремове за бръсненеОколо 1 700 г., когато започнали да се носят перуки, кремовете и сапуните за бръснене се оказали много важни. Просто защото на праотците ни се налагало да бръснат и главите си. Не всички естествено, но онези, които трябвало да носят по цял ден перука, определено оценили удобството от това да си без коса под нея.
Малко по-късно се появява четката за бръснене, кремовете и сапуните за бръснене стават по-качествени, а самите бръснарници процъфтяват.

Какво измества стандартният крем за бръснене

Тежък удар върху кремовете за бръснене нанасят Втората световна война и 60-те години на миналия век, когато започва т. нар. Космическа ера. Тогава е изобретена пяната за бръснене, която се продава в аерозолни флакони и е много по-лесна за нанасяне. Отпада дори необходимостта от четка за бръснене.
Днес обаче много мъже се връщат към класическото бръснене. И на рафта в банята им наред с пяната за бръснене, можете да видите и крем за бръснене. Просто класиката си е класика и дори и съвременните бръснари се отнасят с уважение към техните предшественици. Те започват да въвеждат отново кремовете и сапуните за бръснене в своите модерни салони.