Въпреки откриването на все по-нови и по-модерни природни или изкуствени продукти, глицеринът продължава да не губи своята популярност, превръщайки се в истинска класика за козметичната промишленост. Той е неизменна съставка на много кремове и балсами и то не без причина.
По своята същност глицеринът представлява тривалентен алифатен алкохол или казано на по-прост и рабираем език- течност, която е по-тежка от водата и имаща сладникав вкус. Позната е и като глицерол.

Натурален продукт ли е глицеринът?

Макар да звучи прекалено измислена като субстанция, глицеролът всъщност е 100% чист природен продукт, който се получава чрез процес на хидролиза. За направата му се използват изцяло натурални мазнини, предимно палмово и кокосово масло.
Глицеринът е безценен помощник в грижата за кожата и е вероятно най-масово използваният продукт в козметиката. Явява се основен компонент на кремове, маски и лосиони за тяло и за лице, използва се за омекотяване на кожата на лактите и петите и намира приложение дори в грижите за косата.

Каква е тайната на глицеринът?

глицеринът и неговите тайниТайната в универсалното действие на глицерина се крие във факта, че той успява бързо и ефективно да попие влагата и да предпази в продължителен период от време кожата от изсушаване. Образува върху нея невидим филм, хидратирайки я трайно и качествено. Именно поради това си свойство, глицеринът се използва дори и в тютюневата промишленост, където е основен фактор, който предпазва тютюна от изсушаване, съхранявайки го във вида, в който е набран.
Друго ценно качество на глицерина е, че той може да се използва през цялата година. Зимно време предпазва кожата от неблагоприятното влияние на студа и силните ветрове, а през лятото е ценен помощник при борбата срещу вредните слънчеви лъчи.

Козметиците съветват да използвате ежедневно продукти, съдържащи глицерин, защото освен гореспоменатото свойство да абсорбира влагата, той стимулира и падането на мъртвата кожа, създавайки усещане за свежест и комфорт.
Особено подходящ е глицеринът за хората, които имат раздразнена кожа, тъй като той има и антисептичен ефект. Препоръчва се и за онези, които страдат от лунички. Ценната субстанция успява сравнително бързо да ги изсветли, стига да я използвате ежедневно.
Заради успокояващия си ефект, глицеринът е и основната съставка на много кремове, пяни и балсами за бръснене. На неговите целебни свойства разчитат и специалистите, създали луксозния крем за бръснене Axolute Homme от италианската марка Мондиал.