От кога се бръснат мъжете

Когато става въпрос за бръснене, е ясно че то е било известно като процес още на хората, живеещи в пещерите. За това свидетелстват пещерните рисунки, които са ни завещали. Но естествено нито са разполагали с истински бръсначи. Тогава те са се правели от камък, вулканично стъкло и други примитивни материали. И надали са се замисляли за крем за бръснене и още по-малко за четка за бръснене.

Днес много тайни от света на бръсненето са ни известни. Знаем сравнително точно кога възникват съвременните бръсначи и самобръсначки, кога е открит одеколона, ваксата за бръснене и т. н. Знаем ли обаче как е възникнала четката за бръснене? Отговорът е не-не знаем! Но ето какво знаем за нейната история.

Кога започват да се ползват четки за бръснене

Повечето специалисти по бръснене, които освен всичко друго са любители и на историята, сочат че първите четки за бръснене са възникнали във Франция около 50-те години на 18 в. Това посочва дори и Уикепедия, но за достоверността на нейната информация никой не гарантира.

За най-стари производители на четки за бръснене се сочат имената Кент и Плисон, но отново няма достоверни данни за това твърдение.

В ъгъла на картина на неизвестен художник на име Айзък Коджак може да се види предмет, който наподобява четка за бръснене, като самата картина е посветена на бръсненето. Тя обаче датира от около 1650 г., което е с цял век по-рано от гореспоменатите  четки за бръснене във Франция.

От останали дневници на унгарските хусари (конни войници) става ясно, че при всички походи, които се предприемат е задължително наличието в багажа на комплект за бръснене. За четка за бръснене обаче и дума не става.

Не е ясно и откога датира поговорката, че „Доброто сапунисване е половината от бръсненето“. Защото преди да се появи на пазара четката за бръснене са се използвали само ръцете, които чрез кръгови движения са втривали сапуна в брадата.

Със сигурност се знае, че в началото на 19 в. в Англия вече всеки уважаващ себе си джентълмен е разполагал с четка за бръснене. И с пълно право. Грешно било единствено схващането, че мъжът трябва да се обръсне веднага щом отвори очи и че четката за бръснене трябва да се остави насапунисана, а не да се измива след употреба.

Днес, макар и вече не толкова популярна, четката за бръснене възвръща позициите си в мъжката рутина. Просто защото е доказано, че с нея най-добре и най-ефикасно се нанася крема или пяната за бръснене. А удоволствието от нежното ѝ галене по лицето е ненадминато.