Подобно на останалите етерични масла, така и екзотичното сандалово масло се свързва с много ползи за човешкия организъм. То намира широко приложение във фармацията, козметичната индустрия, ароматерапията и дори в медицината. Има противовъзпалително, антисептично, кръвоспиращо, дезинфекционно и успокояващо действие. В малки количества и смесено с други етерични масла, може дори да се пие. Ползите му са познати на човечеството от над 4 000 години.
В този материал обаче ще се запознаем по-отблизо не само

с етеричното сандалово масло, но и със сандаловото дърво.

Сандаловото масло се извлича от сандаловото дърво. Това сравнително високо дърво може без притеснения да се нарече паразитно. То впива дългите си корени в заобикалящите го храсти и дървета и бавно, но постепенно ги задушава. Да, с това си поведение сандаловото дърво не буди възхищение. Но да продължим нататък.

Сандаловото дърво е разпространено най-вече из южните острови на Тихия океан, Хаваите, Индия и Шри Ланка. В Европа е внесено от Индия по пътя на керваните. Навсякъде то се е използвало масово за производството на мебели, а в Египет е намирало приложение за балсамация. Съхранили са се дори някои древни храмове, построени предимно от сандалово дърво. Изобщо се е употребявало за какво ли не. Което довежда и до неговото изчезване.
Днес сандаловото дърво се използва предимно за извличане на сандалово масло, което е изключително ценно. От него се приготвят кремове, лосиони, ароматизиращи продукти и всякакви лечебни мехлеми. То е не просто екзотично, но и чудодейно.

Етеричното сандалово масло е доста скъп продукт. За да не си говорим просто хей така, ще споменем, че натуралното сандалово масло струва над 30 лв за скромните 5 мл. На какво се дължи това? От една страна на гореизброените му ползи и от друга страна- на трудностите по извличането му. Защото то може да се случи едва когато сандаловото дърво навърши около 60 годишна възраст. Невероятно, нали?