Какво представлява бергамота?

Повечето почитатели на качествената козметика са свикнали да четат какви съставки съдържа любимия им крем или парфюм. И често се натъкват на понятието „етерично масло от бергамот“ или само „бергамот“, като същевременно си нямат и идея какво е това. Ето защо тук ще Ви разкрием какво представлява бергамота и за какво се използва.

Бергамот е ниско дръвче, което ражда цитрусови плодове със същото название. Част е от сем. Седефчеви. Плодовете му, които се събират през периода ноември-март, имат ясно изразен кисел вкус и уникална благоуханна обвивка.
За миналото на бергамота не се знае много, като дори и за произхода му има много спорове. Според някои източници за първи път се появява още по времето на Древен Египет, а според други- доста по-късно и то в Италия.

Как се извлича етерично масло от бергамот?

По метода на студеното пресоване от обвивката на бергамота се извлича ценно етерично масло, което намира широко приложение в най-разнообразни области, включително и в медицината.
Етеричното масло от бергамот се използва за подпомагане функцията на храносмилателния тракт и за профилактика на заболявания на пикочно-половата система като цистит и вагинални течения. Действа ефективно и при глисти.

Повечето специалисти препоръчват да се приема етерично масло от бергамот за укрепване на имунната система, при простудни състояния и грип. То облекчава болките в гърлото, действа добре при ангина и сравнително бързо успява да понижи високата температура.

В ароматерапията етеричното масло от бергамот е известно като чудесно средство за лекуване на депресивни състояния, безсъние и за облекчаване на усещането за тревожност или стрес.
Етеричното масло от бергамот има антибактериални и антисептични функции и се използва масово във фармацията и козметиката.

bergamotЗа какво се използва най-често етеричното масло от бегамот?

Вероятно най-широко приложение намира бергамота именно в козметичната и парфюмерийната индустрия. Извлеченото от обвивката на бергамота етерично масло има доказан успокояващ ефект. Основна съставка е на много кремове и продукти за чувствителна кожа, тъй като действа добре при кожни раздразнения, акне, херпеси и дори псориазис. В допълнение с прекрасния си аромат, той се превръща в идеалния компонент на много кремове за бръснене. А като една от най-качествената серия за бръснене се отличава тази на италианската марка Мондиал и нейните кремове и сапуни за бръснене, познати като Bergamotto Neroli.