Кой е открил бръсненето?

Не е ясно точно кога и къде по света хората са открили преимуществото на бръсненето. Но се знае, че то е съществувало от пещерните времена. Бръсначите естествено не са имали нищо общо със съвременните и са били от камък, вулканично стъкло, зъби на животни и дори черупки от миди.

Навсякъде по света хората се бръснат по различни причини, които могат да са културни, религиозни, социални и дори хигиенни. Противници на бръсненето си остават сикхите, които считат, че колкото повече е окосмяването по тялото, толкова повече то придава мъжественост  дори на приличащите на маймуни хора.

Най-големият известен салон за бръснене е в Индия, където на ден около 20 000 души отиват да се бръснат.

Особено популярно става бръсненето по времето на Александър Велики. И не само защото не обичал брадати мъже. Той имал опасение, че по време на военни действия  противниците могат да оскубят или да хванат за брадата някого от подчинените му войници. А това никак не било желателно. Именно поради тази причина  наредил на всички от войската си да се бръснат всеки ден, независимо къде се намират.

Бръсненето при жените…

бръсненето при женитеПри жените модата да си бръснат краката идва много по-късно и то благодарение на мъжете. Ще се изненадате обаче от причината. Представителките на нежния пол толкова били свикнали да носят найлонови чорапи, които будели възхищение и желание у мъжките им половинки, че не можели да си представят как ще изглеждат краката им без тях. По време на Втората Световна война обаче на мъжете им било повече до това да оцелеят, а не до секс. И открили, че найлонът, от който се произвеждали дамските чорапи, бил много по-подходящ за изработването на въжета за парашутите, отколкото да краси женските нозе. А за да превъзмогнат липсата на своя най-ценен аксесоар , жените освен че започнали да си бръснат краката , дори рисували линия върху тях, наподобяваща завършека на дамски чорапи.

Все още няма доказателства, че методът на бръснене е по-лош от този на епилирането или обезкосмяването с кола маска. Наистина след бръснене космите са по-дебели и по-тъмни, но това е просто защото в частта откъм кожата косъмът  си е по-дебел, а новопоникналите косми все още не са видели слънце.