Модните тенденции в мъжката мода винаги се променят, така както и тези в дамската и детската. Но не само по отношение на дрехите, а на цялостната визия. Така например през някои години на мода са били мъжете с мустаци, а през други години са били предпочитани голобрадите и гологлавите мъже. Днес обаче на мода се завръща добре оформената брада. А за добре оформената брада е нужда и истинската самобръсначка, а ако използвате истинската самобръсначка би било още по-лесно и удобно за вас.

И вероятно в тази връзка се оказва, че на мода се връща и класическото бръснене с характерните за него атрибути- четка за бръснене, бръснач или истинската класическа самобръсначка, бръснарски сапун и т. н. Или така нареченото „мокро бръснене“, при което през целия процес на бръснене кожата се поддържа влажна и топла. А всеки мъж, който вече е пробвал това класическо бръснене, надали би се върнал към утвърдилото се „сухо бръснене“.

Много важно за класическото бръснене е изборът на качествена класическа самобръсначка. А оттам следва и въпросът: Как да я разпознаете?
Истината е, че няма еднозначен отговор на този въпрос. Важно е обаче да изхождате от принципа, че за разлика от модерната самобръсначка, истинската класическа самобръсначка може да бъде вечна за Вас. Просто защото е много издръжлива.

Каква е истинската класическа самобръсначка?

Не си мислете, че качествени самобръсначки продават само фирмите, които прилагат агресивен маркетинг. Какъвто е примерът с Жилет. Защото всеки втори мъж използва самобръсначка на Жилет. И съответно всеки втори мъж малко или много губи част от своята индивидуалност.
Качествената класическа самобръсначка е онази, която трябва да усещате сякаш е продължение на собствената Ви ръка. Защото е част от Вашето ежедневие и Ви е необходима почти всяка сутрин. Тя трябва да е изискана и елегантна.

Не по-маловажно е истинската класическа самобръсначка да е изработена по стар метод и да е направена на ръка. Само така ще усетите онзи полъх от миналото, към който се стремите.
И естествено, класическата самобръсначка трябва да си има и стойка. Също елегантна. Защото когато гоните класиката, търсите и естетиката. А няма нищо по-красиво и мъжествено от елегантна стойка, на която да държите класическата си самобръсначка и четката за бръснене.