В забързаното ни и напрегнато ежедневие рядко можем да си представим как някой мъж ще може да отдели дори и минута в повече, за да се обръсне по онзи автентичен мъжкарски метод, използвайки бръснач, четка за бръснене, вакса или сапун за бръснене.
Ще се изненадате обаче като разберете, че все повече мъже започват да оценяват предимствата на класическото бръснене и да търсят информация относно как правилно да го практикуват.
Така например на пазара започват отново да се налагат бръснача и класическата самобръсначки за бръснене, от онези които са използвали Вашите бащи и дядовци.

За разлика от бръсначите за бръснене, чието използване изисква определени умения, стига да не желаете да прережете гърлото си, класическите самобръсначки доста напомнят съвременните. Те изискват само смяна на ножчетата и определено не са еднодневки.
Класическата самобръсначка е дело на Кинг Камп Жилет, но в никакъв случай не я бъркайте със съвременните самобръсначки, които носят същото име и могат да бъдат видени в почти всеки магазин.

Какво довело до измислянето на класическата самобръсначка?

Та, през 1895 г. , гореспоменатият Кинг Камп Жилет, за пореден път установил, че съществуващите по онова време бръсначи за бръснене освен че са опасни, изискват и често наточване. Припомняйки си какво някога му е казал собственият му шеф, производител на коркови тапи, а именно, че е най-добре да се продават еднократни продукти, за да могат клиентите винаги да се връщат за още и още, той решава да изобрети ножчета, които не изискват всекидневно наточване и след като се амортизират просто се изхвърлят. Така се ражда класическата самобръсначка, която е с ножчета от стоманени листа. Но чак през 1904 г.

Пример за класическа самобръсначка била онази, чиято дръжка е изработена от скъп материал и е особено удобна за държане. Точно с нея Жилет се наложил на пазара.
И много фирми го последвали. Класическата самобръсначка изживявала своя разцвет. До появата на модерната.
Днес обаче все повече фирми започват да оценяват изискаността и непреходността на класическото бръснене и съответно да лансират и класическата самобръсначка. Много е възможно тя да Ви се струва по-неудобна и много по-скъпа от съвременната, но веднъж щом сте я пробвали, веднага ще се убедите в нейните ценни качества.