Когато говорим за катранен шампоан, мнозина от Вас биха си представили черна, мазна, гъста и лепкава течност, която на всичкото отгоре е и с отвратителен мирис. Какъв ти катранен шампоан, бихте си казали Вие!?
Тази Ваша представа обаче е много далеч от истината.
Катраненият шампоан може наистина да е с тъмен цвят, но дори и това не е задължително. А и не е от значение, защото той има безброй ценни свойства, за които надали сте чували. Това е причината да се използва масово в козметиката.

За какво може да ви помогне един катранен шампоан?

Катраненият шампоан укрепва косъма, подпомага растежа на косата и съответно действа ефикасно срещу косопад. Използва се дори при себорея и псориазис. Освен това действа благотворно при хора, страдащи от пърхут. Той потиска развитието на гъбичките, които причиняват пърхута и използван редовно може завинаги да Ви отърве от този досаден проблем.

Повечето дерматолози са на мнение, че дори и пеленачетата трябва да бъдат къпани с катранен шампоан. Той е 100% натурален продукт, не дразни чувствителната бебешка кожа и коса и изключително рядко причинява алергии. Дори и за последното няма доказателства.
Макар в недалечното минало към катранения шампоан да са се добавяли животински мазнини, днес вече почти всички производители добавят само растителни, заедно с ароматни етерични масла. Поради тази причина уханието на шампоана може да варира и да го избирате спрямо собствените си предпочитания.

За какво да внимавате при употребата на катранен шампоан

Единственото, за което трябва да внимавате с катранения шампоан е да не прекалявате с използването му. В повечето случаи той не е подходящ за честа употреба, освен ако изрично не написано на опаковката му. Препоръчително е да го използвате не повече от 2 пъти в седмицата, но и това зависи от състоянието и типа на косата Ви.
Катранен шампоан можете да нанасяте дори и върху домашните си любимци. Той ще подхрани козината им и ще я направи изключително мека и пухкава. Но в този случай не е желателно да използвате ароматизиран шампоан. За разлика от Вас, животните не обичат да усещат нещо по-различно освен собствения си мирис.