Почти за всеки мъж бръсненето е досадна рутина, която вероятно трябва да изпълнява ежедневно ако иска да изглежда добре. И това е така не само защото самият процес отнема част от така ценното ни сутрешно време, а защото много често след бръснене кожата на лицето ни започва да ни сърби, появяват се зачервявания или дори обриви. Което неминуемо води до усещане за дискомфорт. Щом началото на деня започва зле, значи и целия ден ще е зле, казвате си Вие.

Усещането за дискомфорт след бръснене обаче може да бъде избегнато. Макар и да сте се бръснали всеки божи ден години наред, е напълно възможно да не правите нещо както трябва.

Какво да направим за да се чустваме добре след бръснене?

лекота след бръсненеЗа да се чувствате комфортно след бръснене е много важно да се погрижите за кожата си преди започването на самото бръснене. Навлажнете мека хавлиена кърпа с топла вода и я оставете за няколко минути върху лицето си, за да могат по-лесно да се отворят порите Ви. Още по-добре е ако започнете бръсненето след като сте си взели топъл сутрешен душ. Но не всеки мъж има време за това.

Избирайте винаги продукти за бръснене, които съответстват на типа на кожата Ви и внимавайте особено много при избора си ако знаете, че тя е прекалено суха или чувствителна. Стремете се да избирате натурални кремове, балсами, пяни и т. н. както за преди, така и за след бръснене.

Но не само козметиката е важна за да се чувствате винаги комфортно след бръснене. Важна е и самата техника. Вероятно сте чували, че не е препоръчително бръсненето „на контра“. Наистина кожата изглежда доста по-мека и не се виждат наболи косъмчета, но този вид бръснене неизбежно води и до появата на врастнали косми. А те от своя страна, освен до зачервяване и силен сърбеж, могат да доведат и до сериозни инфекции.

Комфортът след бръснене зависи и от самобръсначката, която използвате. Според дерматолозите няма значение дали тя ще е с едно, две, три или дори четири остриета. Но трябва винаги да е достатъчно остра. Ако имате и най-малките съмнения, че е започнала да затъпява, веднага е заменете с нова. И не забравяйте след бръснене да я измиете старателно с хладка вода.

Повечето опитни бръснари съветват след бръснене мъжете да се измиват със студена вода, за да могат порите на кожата да се затворят. Едва след това се нанася избраният от Вас лосион, балсам, афтършейв, одеколон и т. н. Ако сте следвали всичко казано дотук, съвсем скоро усещането за дискомфорт след бръснене ще изчезне завинаги.