В наши дни медиите непрекъснато бълват реклами за все по-нови и по-прехвалени козметични продукти. Представят се шампоани, кремове, балсами и лосиони, създадени по съвременни рецепти и свръх модерни технологии. Замисляли ли сте се обаче, че реално повечето от тези продукти ни отдалечават все повече от онова истинско нещо, наречено натурален продукт.

Типичен е примерът със забравения катранен сапун, който десетилетия наред е стоял на полиците и рафтовете на бабите и дядовците ни. И те са го използвали за различни цели, включително и лечебни. Защото същият този катранен сапун има противовъзпалително, антибактериално, успокояващо и овлажняващо действие. Впечатляващо.

Модерната козметика и погледът и към миналото

За щастие, модерната козметика вече започва да си припомня онова, което е забравила. И катраненият сапун отново се връща на мода. Използва се както в кремове за лице, така и в шампоани и балсами за коса. Именно поради огромните ползи, които могат да се извлекат от него.
Катраненият сапун е изцяло екологично чист продукт. В козметиката най-често се използва боров катранен сапун, който почиства кожата и я хидратира. Тъй като е напълно натурален, той изключително рядко може да доведе до алергии или каквото и да е дразнене на кожата.
Дерматолозите препоръчват използването на катранен сапун на хората, страдащи от псориазис, акне, себорея, екзема и още куп други дерматологични проблеми. Неговите противовъзпалителни и антибактерниални свойства многократно са били проучвани и са доказани. Поради тази причина е подходящ за използване дори и при най-чувствителната кожа, каквато е бебешката. Ако пък имате домашен любимец, но сте забравили да му набавите специализиран шампоан за къпане, отново можете спокойно да се доверите на забравения катранен сапун. Независимо дали става въпрос за къпане на куче, котка или крокодил. Просто той е универсален.

Катранен сапун и бръсненето

Катраненият сапун започва да навлиза масово в козметичните продукти за бръснене. Освен всички гореизброени ползи, той притежава и още един плюс. След като го нанесете и го измиете от кожата си, той оставя след себе си невидим слой, който продължава да действа от 24 до 72 часа. Това означава, че през цялото това време кожата Ви се овлажнява, предпазва се от бактериални инфекции и възпаления.