Макар днес всеки мъж сам да решава дали да ходи с гладко избръснато лице или да следва модните тенденции на мъжките бради и да експериментира с тях, това не винаги е било така.

Имали ли са бради в миналото?

Още в най-далечното минало, за което можем да се сетим, мъжките бради са били на почит. И не само защото мъжете все още не са разполагали с качествени бръсначи или просто не им се е занимавало с външния им вид. Мъжките бради са възприемани като символ на мъжество, храброст, мъдрост и сила. Това е причината повечето богове и митични герои да са изобразявани с бради. Дори самият Исус Христос, който до 4 в. е бил изобразяван като голобрад мъж, по-късно почти навсякъде е представян с брада. Ето защо сме решили да Ви запознаем с модните тенденции на мъжките бради откакто свят светува до наши дни.

Бръсненето в миналото

Бръсненето като процес е било известно дори преди измислянето на съвременния бръснач. Но мъжете веднага отбелязали, че дори и да се обръснат, брадата им отново пониквала. И започнали да я възприемат като нещо свещено.
През античността мъжките бради били символ на мъдрост и сила. Боговете, императорите и античните философи почти винаги били изобразявани с бради.

Това схващане за мъжките бради завладяло напълно и Древен Египет.picture1
Няма как да видите фараони, които са без брада. Дори и цариците луднали по мъжките бради, приемайки ги като белег на мъжество и храброст и искали да бъдат изобразявани с брада. За семитите също се знае, че обожавали мъжките бради. Но за разлика от много други народи, брадите е трябвало да бъдат наистина дълги и изключително добре поддържани.
Прието е източно православните монаси да са с дълги бради, а католическите да ходят голобради. Но няма писано правило защо това е така.

Брадите в днешно време

Днес мъжките бради се възприемат като символ на индивидуализъм и артистичност. Много от съвременните хора на изкуството са превърнали брадата си в запазена марка.
Определено изискани мъжки бради имат Джони Деп, Ейдриън Брауди и Леонардо ди Каприо, по които са запленени голяма част от представителките на нежния пол. Защото за тях мъжките бради си остават символ на мъжественост и сексапил, а не само на индивидуализъм. Но когато са добре поддържани.