Не се задълбавайте върху направената аналогия между понятията болка и ножчета за бръснене. С ножчетата за бръснене наистина можем да се порежем и да изпитаме болка, но в случая е просто игра на думи.

Да се върнем на темата.

Знаете ли как са възникнали ножчетата за бръснене и защо „благодарение“ на тяхната поява, бръснарският бизнес буквално замрял?

Хиляди бръснарници по света тръшнали кепенците си, а самите бръснари останали безработни. И за тях самото споменаване на ножчета за бръснене наистина се превърнало в болезнено изживяване.
Главният „виновник“ за създаването на ножчета за бръснене бил небезизвестният Кинг Кемп Жилет.

Може да не сте чували за първите му две имена, но фамилията със сигурност Ви е позната. И да, става въпрос за същия този Жилет.
Но по онова време той все още нямал нищо общо с бръсненето, освен че за него, както и за милиони мъже по света, то било досаден ритуал. Само с мисълта, че за пореден път трябва да си наточи бръснача, ако не иска да се заколи, на Жилет му призлявало. Както и на споменатите милиони мъже по света. Но за разлика от тях, на Кинг Кемп Жилет му хрумнала гениална идея. Как да опрости този досаден мъжки ритуал. Замислил се, че ако не се налага всеки път преди бръснене да се наточва и бръсначът, би се спестило много време. И усилия от страна на „задбръсначното устройство“ ( а именно бръснещият се мъж).

Тази гениална мисъл хрумнала на Кинг Кемп Жилет през 1895 г. В главата му просто се родила идеята за т. нар. еднодневни ножчета за бръснене. Онези, които използваш и хвърляш. Не се налага да ги точиш. Нито пък да ги съхраняваш като някаква ценност, която да предадеш на сина или внука си. Както често се случвало с класическите бръсначи.
Кинг Кемп Жилет измислил тънки стоманени ножчета, които да се прикрепват към самобръсначка от нов тип. Защото той е измислил и класическата самобръсначка, а не само ножчетата за бръснене.

Но за съжаление, едно е нещо да ти хрумне, а съвсем друго да го приложиш или пък вкараш в употреба. Изминали няколко години. През които Жилет успял сам да направи струг за произвеждане на споменатите ножчета за бръснене. Едва през 1903 г. , след основаването на фирмата си, Жилет стартира продажбата на своето творение. И постига невероятен успех. За сметка на бръснарите и за щастие на милионите мъже по света.