Всеки човек се сблъсква с често срещани проблеми. Такива, които изникват ежедневно и същевременно такива, на които не намира решение. Но за един мъж, който ежедневно се бръсне, един от най-често срещаните проблеми е защо получава обрив след бръснене.

Защо се случва така? Защо има толкова много мъже, които се бръснат често и също така често след бръснене получават обрив? Възможно ли е те да извършват този процес некомпетентно, при положение, че бръсненето е ежедневна рутина за тях? Или зад проблема се крият някакви други причини?

Всичко това е напълно възможно. Ако винаги бързате докато се бръснете, Вие вероятно сте от онези, които практикуват т. нар. „сухо бръснене“. Което не Ви отнема повече от 5 мин и след което редовно усещате кожата си раздразнена.

Защото именно то е често причина да имате обрив след бръснене.

При сухото бръснене Вие не хидратирате достатъчно кожата си и тя страда от това. Ако имаше глас да Ви проговори, буквално би извикала Моля те, смили се над мен! И ако искате наистина да се смилите над нея, защото в крайна сметка кожата си е Ваша, то се насочете към мокрото бръснене. Или казано иначе, към класическото бръснене. Което са практикували Вашите бащи и дядовци. И то надали защото са разполагали с повече време от Вас.

При мокрото бръснене кожата се хидратира по време на целия процес на бръснене. Директно с топла вода върху лицето или с навлажнена с топла вода кърпа. Без нервничене и бързане. С крем за бръснене и четка за бръснене. С достатъчно остър бръснач и истински майсторлък. С голямо спокойствие. Без бръснене на контра. И без обрив след бръснене. Именно това е начина, по който собствената Ви кожа би Ви се отблагодарила за вниманието и грижите, които полагате за нея.

и все пак…

Ако сте от малцината, посветени в майсторлъка на класическото бръснене, но пак имате обрив след бръсненето, вече търсете други причини. Възможно е да не използвате качествена козметика. И кожата Ви да изпитва страдание от този факт. Възможно е да използвате качествена козметика, но тя да не е предназначена за типа на кожата Ви. Особено предпазливи бъдете, ако сте с чувствителна кожа. И ако сте наясно с всичко казано дотук и го спазвате, то най-добре се обърнете към дерматолог. Възможно е просто кожата на лицето Ви да е прекалено капризна. Дори и да сте съсредоточили цялото си внимание и грижи върху нея. Тогава само дерматологът ще ѝ разкаже „правилата на играта“.