Тъй като това е блог за мъжка козметика, ще разгледаме проблема с появата на обърнати косми при мъжете. Макар, казано между нас, да е също толкова досадно явление и за жените, които епилират краката си.
Но надали се сещате за мъж, който оформя брадата си или бакенбардите си чрез използването на епилатор или кола маска. Затова ще говорим за появата на обърнати косми само при бръсненето на мъжете. Защото за тях бръсненето обикновено е ежедневие, „през-двудневие“ или „през-тридневие“.

В тази връзка всеки компетентен бръснар би Ви посъветвал директно: Преминете към т. нар. мокро бръснене!.Какво обаче е мокро бръснене и как то ще спомогне да се предпазим от явлението обърнати косми?
Под понятието мокро бръснене не се разбира това да лежите във ваната и докато се къпете да се бръснете. Определено ще е мокро, но в никакъв случай хигиенично.

Мокрото бръснене означава да поддържате лицето и съответно всички негови участъци, които ще бръснете, добре хидратирани.

Чрез вземането на топъл душ или поставянето на топла влажна кърпа върху лицето си. По този начин ще спомогнете отварянето на порите на кожата и съответно появата на т. нар. обърнати косми над повърхността ѝ. След намесата на самобръсначката се постига тяхното отстраняване. И то чрез бръсненето по посока на косъма.

Но поддържането на добре хидратирана кожа не спира дотук. Изключително важно е използването на качествен крем за бръснене и необходимата му спътница, четката за бръснене. Дори и четката за бръснене има значение за решаване на проблема, известен като обърнати косми. Освен че с нейна помощ ще нанесете крема за бръснене, тя ще Ви помогне и да премахнете мъртвите клетки по кожата си. Те пречат за появата на космите, които се подготвяте да премахнете.
И накрая, ако сте от онези мъже, които вече са се научили да практикуват т. нар. мокро бръснене, но продължават да имат проблема с обърнатите косми, насочете се към специализираната за тази цел козметика. Предлагат се вече и такива продукти. Такива, на които изрично пише, че предотвратяват появата на обърнати косми. И наистина до голяма степен помагат за решаването на този проблем.