Напоследък се забелязва тенденцията да отварят врати все повече бръснарски салони, с което за пореден път се отбелязва триумфалното завръщане на ретрото. И в това няма нищо изненадващо, защото класиката винаги е актуална.
Разнообразието от продукти за класическо бръснене също вече са много, но голяма част от мъжете не са наясно как точно да ги прилагат. Ето защо тук ще Ви разкрием подробно основните фази на класическото бръснене, както и какви продукти да използвате за него:

1. Подготовка на кожата за бръснене

Бръснарите съветват, че е абсолютно задължително да подготвите кожата си за процеса на бръснене като я намокрите или напръскате с топла или дори гореща вода. За тази цел можете да използвате и натопена в топла/гореща вода кърпа, която да наложите като компрес върху участъците, които ще бръснете. По този начин не само ще омекотите досадните косъмчета, но и порите на кожата Ви ще се отворят, позволявайки на следващия продукт, който ще използвате, да проникне по-надълбоко;

2. Нанасяне на продукт за преди бръснене

Това се налага с цел предпазване на кожата от дразнене, както и за ускоряване на самия процес на бръснене, за да не се превърне той в необходимо, но досадно задължение. Можете да използвате крем, пяна или балсам за преди бръснене. Те са необходими за постигане на максимално омекотяване на косъма, като същевременно продължават да овлажняват кожата.

При класическия метод на бръснене бръснарската четка е от изключително важно значение. Тя повдига косъма и създава възможно най-дебел слой пяна. Но не само това. Тя наистина е най-ефективното средство за образуване на богата пяна, но добре изработената качествена бръснарска четка доставя и истинско удоволствие на мъжа, галейки нежно кожата му.

3. Същинско бръснене

Тук можете да избирате дали да използвате класически бръснач или самобръсначка.

Когато се бръснете в домашни условия се препоръчва да не рискувате с бръснач, тъй като риска да се порежете е огромен. Наблегнете на класическите самобръсначки и винаги следете дали те са достатъчно остри, защото в противен случай няма да постигнете гладка кожа, а само ще я надерете. Също така можете да избирате дали да се бръснете по посока на косъма или в противоположна, но това вече е въпрос на личен избор. Не забравяйте единствено, че ако искате да се бръснете в противоположна на косъма посока, е добре да повторите процеса с овлажняване на кожата;

4. Нанасяне на афтършейв продукт

Макар това да е заключителната фаза на бръсненето, тя е не по-маловажна от останалите. След като сте прилкючили с бръсненето можете да измиете кожата си с топла или с хладка вода. За повечето мъже е по-приятно да използват топла вода за изплакване, но всъщност хладката и дори студена вода затваря по-бързо порите.
Използвайте афтършейв продукти, които са с Ph – 5, 5, защото кожата на лицето е много чувствителна и наблягайте на естествените продукти, създадени от даровете на природата.