Доказано е, че от подкожни косъмчета страдат предимно хората с къдрава коса. Завъртайки се, косъмчетата не успяват винаги да видят бял свят и започват да растат навътре. Доказано е и че при хората с тъмна кожа това явление също се среща по-често. Въпросът тук е има ли какво да се направи или трябва да се научим да свикваме с подкожните косми.

Истината е, че няма как да се спасите от тяхната поява. За сметка на това обаче можем да ви предложим

Няколко съвета за превенция срещу явлението подкожни косъмчета

Както и как да ги премахвате.

  1. Винаги преди бръснене или епилиране, овлажнявайте кожата си с топла вода. Идеалният вариант е преди да подходите към бръснене да си вземете топъл душ. Така порите на кожата се отварят и гореспоменатите досадници се показват от само себе си. Ако в забързаното Ви ежедневие вечно не стигате сутрин до душа, просто използвайте метода с кърпата. Потопете в топла вода кърпа и я оставете върху лицето си за няколко минути. Именно в това се крие една от тайните на класическото бръснене, което цели перфекционизъм. И предпазване от подкожни косъмчета
  2. Използването на качествена козметика е задължително ако искате да се предпазите от подкожни косъмчета. Не е гаранция, но е предпоставка за овладяване на проблема. И никакво бръснене на контра.
  3. При поява на подкожни косъмчета има два варианта. Единият е косъмът да си пробие път сам, а другият е да му бъде подпомогнато. Най-често чрез игла или пинсета, които предварително сте стерилизирали. Затоплянето на кожата пак е задължително. При положение, че виждате подкожния косъм, просто се опитайте с пинсетата или иглата да го подхванете и изтеглите. Без излишно човъркане по кожата, за да не се предизвиква разраняване.
  4. В редки случаи подкожните косми могат да доведат до по-сериозни проблеми. Това става, когато само знаете за съществуването им, но не ги виждате. Тогава е най-добре да отидете при козметик.
  5. Ако при Вас появата на подкожни косъмчета е наистина редовно явление, по-добре „заложете“ на електрическата самобръсначка. Наистина ще забравите за гладкото бръснене. Но пък човек сам си избира приоритетите.