Какво представляват подкожните косми?

Мнозина считат, че проблем с подкожните косми имат предимно жените. Това донякъде е така, защото повечето от тях се обезкосмяват с епилатор или с кола маска. При този метод на обезкосмяване, особено ако е прекалено често, космите започват да изтъняват и да не могат да пробият горния слой на епидермиса. И започват да растат под кожата, което освен че не изглежда естетически добре, може да бъде и болезнено.

Имат ли проблем с подкожните косми мъжете?

Подобен проблем обаче имат и много мъже с по-чувствителна кожа, които се стремят към гладко бръснене. При тях подкожните косми се появяват в областта на шията и брадата. И за разлика от жените, които могат да пъхнат краката си под дълги панталони или поли, мъжете няма как да ходят непрекъснато с маска на лицето, за да ги скрият. Защото ако не се вземат мерки срещу подкожните косми, те се превръщат в грозни подутини или пъпки и то често гнойни. Понякога и в рани, особено ако сте ги разчесали.

подкожните пъпкиКак да решите проблема с подкожни косми?

Най-добрият вариант за мъжете, при които подкожните косми са често явление, е да се замислят дали полагат достатъчно грижи за кожа на лицето си. Задължително е тя да се почиства всеки ден, защото е възможно да са се натрупали прекалено много мъртви клетки, които допринасят за появата на подкожни косми.
Освен редовното почистване на кожата, трябва поне веднъж в седмицата да използвате ексфолиант или скраб. Колкото и да са фини неговите частици, той способства подаването на косъма на повърхността на кожата, след което лесно може да бъде премахнат.

За да се предпазите от появата на подкожни косми е важна и добрата хидратация. Има голямо разнообразие от мъжки кремове, които са за овлажняване на кожата и които трябва да нанасяте сутрин и вечер върху почистеното лице.
Добре е преди и след бръснене да поставяте топла кърпа върху участъците, на които най-често се появяват подкожните косми. Топлината отваря порите, помагайки на „досадниците“ да си пробият път навън.

За премахването на подкожни косми можете да използвате и т. нар. гъба луфа, но ако сте с чувствителна кожа, е възможно тя да раздразни лицето Ви.
И накрая, ако никой от гореизброените методи не Ви е помогнал и по лицето и шията Ви продължават да се появяват подкожни косми, пробвайте някой от специализираните кремове срещу подкожни косми, защото те са доста ефективни. Или се обърнете към козметик.