Случва ли Ви се често да се чувствате като тийнейджър, сякаш сте се върнали отново в периода на пубертета? Но не с онова трепетно очакване да опознаете всичко ново или с прелестния копнеж за първата любовна среща. А просто защото сте се сдобили с онези досадни пъпки след бръснене по лицето, които Ви връщат назад във времето на тийнейджърските години.
За съжаление, при много мъже се появяват подобни пъпки. Особено при тези, които са с прекалено чувствителна или проблемна кожа.

Какво трябва да направите ако имате пъпки след бръснене?

brasnene-papkiПървото нещо, което трябва да направите, за да се преборите с този проблем, е да се уверите, че използвате правилната козметика по правилния начин. Звучи сложно, но не е така.
Задължително трябва да знаете дали кожата Ви е мазна, нормална, суха или чувствителна и да използвате продукти за бръснене, съобразени с типа на кожата Ви.
Пъпките след бръснене могат да се появяват и защото някоя от съставките на козметичните продукти, които използвате, предизвиква алергична реакция. Ако имате подобни съмнения, незабавно ги сменете, като най-добре е да се насочите към такива продукти за бръснене, които са на базата на натурални съставки.
Пъпки след бръснене се появяват ако кожата Ви не се почиства редовно. Това трябва да става всяка сутрин и вечер, а веднъж седмично се налага да използвате и ексфолиант или скраб.

Друга причина за появата на пъпки след бръснене е недостатъчната хидратация на кожата. И тя като Вас има нужда от вода. И ако не я получи, в знак на протест най-вероятно ще Ви се отплати именно чрез пъпки след бръснене.

Преди и след бръснене е добре да слагате топла кърпа върху лицето си. Това помага на порите да се отворят, за да могат пълноценно да приемат крема, сапуна или пяната за бръснене.
Подобни пъпки много често се появяват заради подкожните косъмчета. Модерната козметика вече е намерила прилично решение и на този проблем, създавайки кремове за подкожни косми. При избора им е важно да следите тези кремове да са достатъчно мазни, а не просто да ги избирате според аромата им. За тази цел са одеколоните.
Ако все пак пъпките след бръснене се появяват редовно при Вас и вече сте изпробвали какво ли не за да се отървете от тях, най-добре е да се консултирате с дерматолог или опитен козметик.