Повечето мъже, особено онези, които природата ги е надарила с къдрава коса, страдат от честата поява на проблема, наречен пъпчици след бръснене. Причина за това явление обикновено е ежедневното бръснене или бръсненето на контра. Но дори и жените, които се обезкосмяват с епилатор или с кола маска, са засегнати от този проблем. Т. е. явлението пъпчици след бръснене е не просто досадно и неприятно, но на всичкото отгоре и често срещано. Без значение на пол или пък метод на обезкосмяване.

На какво се дължи появата на пъпчици след бръснене и има ли начин да бъде преодоляна?

При жените, които се обезкосмяват с помощта на епилатор или кола маска, се стига до изтъняване на косъма. Което от една страна е добре. Защото се спасяват от прекалено грубите и черни косми, които са крайно нежелани. От друга страна, обаче, твърде изтънелите косми не са достатъчно силни, за да пробият над повърхността на кожата. Те започват да растат навътре. И дори понякога се накъдрят. Излизането им на повърхността е меко казано доста затруднено.

При бръсненето на мъжете не се стига до изтъняване на косъма. Но, за разлика от епилацията и премахването на космите чрез кола маска, бръсненето на мъжа е почти ежедневен процес. В случая говорим за бръсненето на лицето.
При ежедневното бръснене се получава обратният на епилацията процес. Космите обикновено стават по-груби и по-твърди. Особено при така желаното гладко бръснене или бръсненето на контра. Тогава космите пък са толкова загрубели, че и да искат, няма как да пробият тъканта на кожата. И се стига до появата на пъпчици след бръснене. Което никак не е приятно. Нито като усещане, нито като естетика.

Най-ефикасният начин да се предпазите от появата на пъпчици след бръснене е като се погрижите достатъчно добре за наболите косми по лицето Ви. Защото в повечето случаи именно те са причина за споменатите пъпчици. Насочете се към класическия начин на бръснене, а именно чрез непрекъснатата хидратация на кожата. Мокра кърпа, крем за бръснене, четка за бръснене и достатъчно остро ножче. Всичко това би предпазило до голяма степен кожата Ви от появата на пъпчици след бръснене.