Всеки мъж, който се стреми винаги да е гладко обръснат, малко или много тормози кожата си. А това дали е малко или много зависи от начина, по който се бръсне и от козметичните продукти за бръснене, които използва. Но е факт, че резултатът често е раздразнена кожа след бръснене.

На първо място е важно да запомните, че за да нямате раздразнена кожа след бръснене е важно да използвате качествени продукти за бръснене, които да съпътстват целия процес на бръснене. И за подготвяне на кожата преди бръснене, за самия процес на бръснене и за след това. Не пестете средства в тази насока. Защото това е козметиката, която използвате ежедневно. Или пет пъти седмично. Това показва статистиката относно средностатистическото мъжко бръснене, т.е. средностатистическият мъж дава почивка на кожата си едва два пъти седмично.

За да не се стигне до раздразнена кожа след бръснене е важно и продуктите, които използвате, да съответстват на типа на кожата Ви. Така например не може да си позволите да използвате продукти за и след бръснене за суха кожа, а пък Вашата да е мазна. Или пък да имате чувствителна кожа, а да използвате продукти за нормална.

С кои типове кожи трябва да бъдете особенно внимателни

Особено претенциозна е сухата и чувствителната кожа, която често се нужда от повече грижи. В тези случаи раздразнената кожа след бръснене е често срещано явление. Избирайте онези продукти, които са с натурални съставки и овлажняват максимално кожата. Не е желателно да съдържат спирт. Експериментирайте с различни продукти, докато намерите най-подходящите за Вас. И отново-не пестете пари. Няма да забогатеете, закупувайки най-евтиният афтършейв например, но за сметка на това вероятно ще се сдобиете за пореден път с раздразнена кожа след бръснене.

И накрая, но в никакъв случай на последно място, обърнете внимание на това какви самобръсначки или бръсначи ползвате и как се бръснете. Самобръсначките и бръсначите трябва да са много остри. Не мислете, че остротата им неминуемо ще доведе до порязване. Ако използвате тъпи пособия за бръснене, ще постигнете без усилия едно истинско дране, а острите самобръсначки няма да превърнат банята Ви в кланица, а просто ще спомогнат бръсненето да премине гладко.

Относно начина, по който се бръснете, е препоръчително това да става по посока на косъма. Именно бръсненето на контра често довежда до раздразнена кожа след бръснене.