В ежедневието си се сблъскваме с безброй непознати ни думи. Почти всеки би се досетил какво означават понятия като нагрухал се или пък смраделяк. Има обаче и такива названия като бигорексик или пък номофоб. Седите и се чудите кой ли пък е измислил тези думи. А сега изведнъж става въпрос и за някаква стипца за след бръснене. Какво пък е това?
За разлика от гореизброените примери, понятието стипца за след бръснене си е напълно смислено. Просто леко позабравено. Затова тук ще се опитаме да Ви разясним както означава тази странна думичка.

Стипцата е калиево-алуминиев дисфулфат кристалохидрат. Нищо не разбрахте, нали? Все пак сме длъжни да дадем и научното название. Казано по-просто, стипцата е вулканичен минерал. Известна е също така като камък-дезодорант, кристален дезодорант и дори бръснарски камък. Трудно може да бъде намерена на пазара, но не е и невъзможно. Продава се под формата на прах или на кристали. Но за какво Ви е притрябвало изобщо да се сдобивате с нея при наличието на толкова качествени козметични продукти?

Ето защо: стипцата е 100 % натурален продукт и освен това не е никак скъпа.

Подобно на много билки, тя има антисептично, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Името ѝ е превод от латинското название alum.
Стипцата може да се вари или пече, да бъде добавяне към топла (за предпочитане) или студена вода. Има дори разтвори от стипца с ракия, белтък, мас и какво ли още не. Идеята в почти всички случаи е да се получи мехлем, който може да служи за безброй неща.

Най-често мехлемите от стипца се използват за решаване на проблеми като акне, дерматит, сърбеж, срещу херпеси, при зъбобол и пародонтоза. Може дори да се използва и за премахване на лошата миризма, свързана с прекомерно потене. Например при мирис на краката.
Какво тогава представлява стипца за след бръснене? Отново мехлем, който служи идеално за спиране на кръвотечението при бръснене. Дори и да сте най-големият факир с бръснарското ножче в ръка, надали никога не сте се порязвали. Именно тогава ще се нуждаете от стипца за след бръснене. Мигновен резултат и то на изключително скромна цена.