Надали името Джовани Мария Фарина Ви говори нещо и вероятно искрено бихте се изненадали като разберете, че именно този гениален италианец е създателят на одеколона. А самото название одеколон в превод означава Вода от Кьолн.

Но ето я и цялата история:
odekolonКакто казахме, Джовани Мария Фарина бил италианец, но решил да потърси щастието си другаде. Напуснал любимия си град и се преместил в Кьолн, Германия. Където и до днес името му е по-известно като Йохан Мариа Фарина. Именно там, през паметната и ароматна 1709 г. той създал одеколона.
Според повечето източници се смята, че Джовани Мария Фарина доразвил рецептата на ароматизирана вода, която се използвала от малък манастир във Флоренция за лечебни цели. А самата рецепта получил тайно от чичо си, Жан-Пол Феминис.
В първия създаден одеколон освен гроздов спирт, се долавяло уханието на бергамонт, жасмин, лавандула, розмарин, грейпфрут, портокал, лимон и дори тютюн.

В архивите се е запазило писмо от същата тази 1709 г., в което Джовани Мария Фарина пише до брат си: „Открих аромат, който ми напомня италианска пролетна заран, планински нарциси и оранжеви цветове след дъжд“. Той нарича своята рожба Aqua Mirabilis, което в превод означава Чудотворна вода, а по-късно официално ѝ дава името Eau de Cologne или Вода от Кьолн.

Какво е било приложението на първия одеколон

Въпреки че по онова време хигиенните навици на иначе гордите европейци не били толкова изискани, те продължавали да използват ароматния одеколон само за лечебни цели. А не за да се наслаждават на аромата му. Капвали си по няколко капки от чудотворната вода във виното и си мислели, че тя ще им донесе дълголетие.
Дори когато открили, че могат да прикрият неприятната си миризма на пот и мръсотия, те не пръскали одеколон директно върху кожата си, а го слагали върху носната си кърпичка или част от дрехите си и го разнасяли със себе си. Вероятно оттам идва и идеята, че парфюмите като цяло се обличат.

Както и да е. В продължение на 300 г. рецептата за първия одеколон продължава да се пази в тайна, а името на Джовани Мария Фарина остава в историята. Ако искате обаче да научите повече подробности, имайте предвид, че фабриката му продължава да е отворена за посетители, но вече под формата на музей. И продължава да е най-старата призната фабрика за производство на одеколон.