Според последните данни всеки цивилизован мъж се бръсне по 5 пъти седмично. Изключваме онези мъже, които са си пуснали дълга брада, за чийто вид нехаят. И изключваме онези тийнейджъри, считащи себе си за мъже. Просто защото повечето от тях разполагат с едва няколко наболи косъма по брадата си. Нямат причина да се бръснат. Всички останали представители на мъжкото съсловие обаче се бръснат. Ако не всеки ден, то поне през ден. И също така получават сърбеж след бръснене. Ако не всеки ден, то сравнително често.

Когато става въпрос за сърбеж след бръснене, се оказва, че възможните причини за него са доста.

На първо място е възможно да не използвате подходящата за типа на кожата Ви козметика. Ако не сте сигурен дали имате суха, мазна, нормална, комбинирана или чувствителна кожа, се посъветвайте с дерматолог. И след това си закупете онази козметика за бръснене, която отговаря на типа на кожата Ви.

Сърбежът след бръснене обаче продължава да е често явление. Тогава се замислете дали използвате достатъчно качествена козметика. Със сигурност не е добра идея да спестите някой лев точно за козметика за бръснене. В крайна сметка я използвате почти ежедневно.
Под качествена козметика се разбира не възможно най-скъпата. А онази с най-ценните съставки. Натурални. Такива, които не предизвикват дразнене.
Дотук с въпроса за козметиката. Изпълнили сте всичко казано дотук. Но продължавате да имате сърбеж след бръснене. Тогава се доверете на всички специалисти бръснари, които препоръчват мокрото бръснене. Защото то щади най-много кожата Ви и тя не се страхува от предстоящата поява на самобръсначката. Хидратирана е достатъчно. Благодарение на овлажняването ѝ с топла вода или влажна кърпа, и на нежно нанесения с четка крем за бръснене. Кожата Ви просто няма причина да се страхува. Положили сте всички необходими за нея грижи. И не забравяйте, че тя се нуждае от внимание и след самото бръснене. Използвайте отново качествени и натурални афтършейв продукти.

Сърбеж след бръснене

Стоп! Да не пропуснем и един от най-ценните съвети на бръснарите: Никога, ама никога не се бръснете на контра! Това е най-сигурният начин да се сдобиете с обрив или врастнали косми по брадата си. А благодарение на тези „придобивки“, няма как да избегнете и досадния сърбеж след бръснене.